Saturday, November 30, 2013

The lost

A few days ago, I got this minor set back. I lost the student election. Devastation consumed me. The wrong people said the wrong thing. They said what normal humans would want to hear.

The right people said,

"Kau kalah Nebby? Awesome!" and forced a high five on me.

Then it hit me. It hit me hard.

I thought being a leader is all I'm good at. I thought being a leader would make me extraordinary.

A few friends said these,

 "Nah, it didn't make you different at all, it made you the same as others. You are already different to begin with."

"Yay! Nebby is free to be the weird ol'Nebby again! I hate corporate Nebby."

"They picked you because you are different. You don't need it, it needs you."

Whoever said those words, and I really hope they read this, I would like to say thank you. You guys are one heck of best-gila-babi-friends (as Hery would put it)!

Allah closed this road for me, so that I could explore other things.

"Why do it again? You are already good at it, it won't be challenging anymore. Isn't that what you want? Challenge? Go for other things!"

Failure is when you are not able to stand up after a fall.

So here I am, standing up, ready to run!







Tuesday, August 7, 2012

Ujian buta warna

Fakta Nebby no 56:

Kebanyakan lelaki buta warna.

Ok. 
Mungkin aku hiperbola sangat. 
Aku rephrase.

Fakta Nebby no 56 v2.0:

Kebanyakan lelaki tak pandai beza warna.

Pengakuan dari seorang lelaki yang aku kenal masa pergi kem tempoh hari,

"Lelaki cuma tahu warna asas sahaja."

Aku setuju dengan statement nya.

Wahai kaum Adam seluruh alam, 
Nebby ada soalan untuk korang.

Ini warna apa? Fikir dengan sedalam dalam nya.
*
*
*
*
*
Adakah jawapan anda hijau?

Kalau ya,

Jawapan anda salah.

Ini sebenarnya warna kuning.
Dengan lebih tepat lagi, fluorescent yellow.

Kalau korang still nak debate dengan aku pasal ni, sila compare:
warna ini..
dengan ton hijau ini ..

Ada persamaan tak?

Kalau korang kata ini fluorescent hijau,
aku menang lagi!!

Sebab?

Ini adalah fluorescent hijau yang sebenarnya:
Senang cerita, perempuan memang lagi senang detect warna. Ada jugak kaum perempuan yang ada mata vision 2020 yang boleh membezakan warna.

Malangnya aku bukan dalam kategori perempuan dengan vision 2020.

Korang tahu tak dalam dunia ni ada 27 nama untuk variasi warna pink?

Tak percaya?
Sila lah ke link ini

Ada warna pink yang lebih kurang sama je tona nya...
tapi kaum perempuan still dapat bezakan..

Hebat kan?

Kalau kita guna anjing untuk kenalpasti bau, then kalau ada crime scene yang memerlukan kepastian warna, gunalah khidmat kaum wanita...

p/s: Aku tahu korang mesti fikir, "What da f*** did I just read?"
sebab aku pun lebih kurang macam "What da f*** did I just write?"

=)

Sunday, June 17, 2012

Aku ada seorang kawan.. Namanya..

Shafiq Shuhaimi.

Dia berumur 21 tahun.

Insiden yang membuatkan aku tau dia boleh kawan dengan aku:

Pertengahan 2011
Aku tengah workout dalam gym. Aena telah memperkenalkan jejaka ini sebagai Shafiq Hensem. Oleh kerana aku masih baru di gym itu, aku agak tidak pandai untuk mengemudikan satu mesin ini.

Aku toleh ke kiri, tiada siapa.
Aku toleh ke kanan, Aku nampak Shafiq.

"Shafiq!" Aku panggil. Dia tak pandang. Tak dengar mungkin.

"Shafiq!!" Aku kuatkan suara aku. Dengan harapan dia dengar. Masih tidak menoleh ke arahku.

Kaki aku dah sakit dah ni. Macam mana la nak panggil manusia ni?

Ting! Idea datang.. Tiada pilihan lain..

"Hensem!!" Sepantas kilat dia menoleh ke arah aku.

Ekspresi aku ketika itu: -_-"

Saat itu, aku tahu, kami akan berkawan lama.

Friday, May 25, 2012

Petanda Jangan Balik Ipoh

Makin dekat dengan cuti, makin banyak petanda aku dapat yang membuatkan aku rasa tak nak balik Ipoh.

Nebby: Satu dunia tak nak aku balik Ipoh ke?
Satu dunia menggeleng.
Nebby: Tapi Satu Dunia, Shah Alam tak best laaaa... Tak ada keamanan langsung. Semak gila kepala duduk sini.

Nak tau petanda apa aku dapat?

Petanda paling best,

Ianya terjadi malam tadi.

Laptop aku diseru oleh tarikan graviti
lalu bertermulah jodohnya dengan lantai.

Selalunya kalau dalam drama, bila si heroin terlanggar barang, dan barang tu jatuh dan pecah seribu bagai, maknanya ada benda yang tak baik bakal berlaku kepada si hero.

Tapi dalam kisah hidup aku, hero tak ada, so benda yang tak baik yang bakal berlaku tu berkaitan dengan diri aku sendiri la kan?

Aku menjangkakan yang aku bakal dibebel oleh Enda siang malam selama seminggu.

Oleh sebab laptop kesayangan dah tak berfungsi, 
aku jadi gerun nak balik.

Oh nasib!

Yang paling best sekali,
cuti seminggu ni, soulmate ku yang sangat bertuah itu tak balik Ipoh.

Oih Perempuan! Kamu tak rindu kita ke haaaaa?

Ini membuktikan tak ada sesiapapun, 
kecuali Enda,
yang rindu aku. 
Damn.

Forever alone.

Oleh itu, kalau ada sesiapa yang kat Ipoh tu keboringan, sila la, tolong la, cari Nebby ye.

Nebby akan tunggu korang dengan bertemakan lagu Smallville Somebody Save Me tu....

p/s: Aku dah jadi cikgu sekarang. Terkejut tak? -------->akibat dah lama tak update blog... maaf, busy sangat...  >_<

Tuesday, April 10, 2012

Quote sentap hari ini

I want you to fight for me! That's all I ever wanted!
                                           -Max Kenton, Real Steel.

Facebook
Twitter
Flickr